Serra de Segària

Inici | Serra de Segària

La Serra de Segària és un dels dos elements naturals que marquen la personalitat d’El Verger junt amb el riu Girona. És una alineació muntanyosa bètica que s’estén de NE a SO i una barrera física que separa El Verger dels pobles veïns Benimeli i Beniarbeig. La Serra és compartida per les tres localitats esmentades, i també per les de Dénia i Ondara. La singularitat més destacada d’aquest bonic paratge de 94.000 m² d’extensió, és que té un vèrtex geodèsic de tercer ordre en el cim de la Segària de 506 m sobre el nivell del mar i la riquesa en patrimoni natural i cultural. Prova d’això son els paratges, coves, avencs, cims, fonts, etc., que es poden trobar en ella.

La seua longitud total és de 6 km i té una cresta més alta en el centre, amb dos sectors destacats: l’occidental que ocupa el 58% del total, sent el més extens, i l’oriental que completa el 42% restant. La serra es divideix a parts iguals entre la grandiositat de les seues parets rocoses, amb capritxoses formes i dissenys, i la magnífica panoràmica que ens ofereixen el riu Girona i la Vall de Gallinera, així com el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. El cim més alt de la muntanya en el terme del Verger arriba als 459,6 m i el seu indret més conegut és la Penya Roja, a 251 m d’altura respecte al nivell del mar. Es tracta d’un lloc molt característic i, sobretot, d’una fita paisatgística per a tots els habitants d’El Verger, així com de les localitats veïnes. Així mateix, hi ha constància d’un assentament íber en aquest paratge.

La Penya Roja i la Serra de Segària són de gran importància i interés botànic pel fet que en ella es dóna la concentració més gran de flora protegida, endèmica, rara o amenaçada de la comarca. Entre elles destaquem: Falaguera (Asplenium majoricum), Orchis Italica, Carrasca (Quercus ilex ssp. Rotundifolia), Bracera Major o Centaurea de Segària (Centaurea segariensis).

Per la Serra de Segària discorre el sender PR-CV 415, el sender local SL-CV 109, que junt amb el nou sender local promogut per l’Ajuintament d’El Verger (SL-CV 161) connecten tots els espais naturals de la serra. Aquests senders són utilitzats pels visitants per accedir a les diverses coves, avencs, cims, assentaments o simplement per fer senderisme. Es tracta d’un paratge natural d’altíssim valor cultural, paisatgístic i protegit per les declaracions LIC Valls de la Marina i protecció ZEPA Montañas de la Marina.